Dečkova cesta 13000 Celje
Pokličite nas(03) 491 92 90

Nekategorizirano6. Svetovne športne igre

17. december, 2019
2

Mesto Tortosa iz 16. stoletja se nahaja v Južni Kataloniji in je glavno mesto regije Terres de l’Ebre. Katalonija s prestolnico Barcelono ima več kot 7,5 milijona prebivalcev, Terres de l’Ebre ima okoli 200 tisoč ljudi, Tortosa približno 35.000 prebivalcev. Štiri letališča z več kot 90 destinacijami povezujejo Katalonijo z Evropo, Ameriko, Bližnjim vzhodom in Azijo. Tortosa je povezana tudi z železniško mrežo –  s španskim hitrim vlakom (AVE) do preostale Španije, Marseilla, Pariza, Lyona in Toulousea.

Regija Katalonija, okoli Barcelone z olimpijskimi igrami 1992, je mednarodno znana in priznana kot športna regija; samo da naštejemo nekaj največjih dogodkov v zadnjem desetletju:
Svetovne igre policije »Police in Fireman 2003«, evropski pokal v baseballu 2007, Svetovni pokal v namiznem tenisu, 2008, 1. izdaja, Festival ekstremnih športov v Barceloni, Evropsko prvenstvo v atletiki 2010, Svetovno prvenstvo deskanja na snegu 2011, finale Evrolige v košarki 2012, Svetovno prvenstvo v padalstvu – pari, Svetovno prvenstvo v plavanju 2013, Svetovno prvenstvo v rokometu 2013, in Olimpijske igre 2016.

Tortosa je s slovesno otvoritvijo 6. svetovnih športnih iger CSIT odprla novo dimenzijo.

Več kot 3000 športnikov in uradnikov z vsega sveta je začelo svoj slavnostni pohod v občini Parc Teodor Gonzalez. Na stotine športnih navdušencev je navijaško pospremilo  pisane delegacije iz 31 držav in 51 organizacij članic CSIT od Pont de l’Estat po poti do Estadio Jose Otero.

2500 gledalcev je parado na stadionu pozdravilo na znameniti katalonski način. Več kot 4.200 oboževalcev po vsem svetu je spremljalo otvoritveno slovesnost v živo in so bili od tega trenutka priča najbolj spektakularni slovesnosti: parada velikanskih lutk, folklornih orkestrov in plesnih skupin, neverjetnih akrobatskih nastopov in osupljivega ognjemeta kot impresivnega zaključka.

Športniki, uradniki, prostovoljci in gledalci bodo to veselo slovesnost vedno ohranjali v svojem spominu in v svojih srcih.

Otvoritvena tiskovna konferenca 6. svetovnih športnih iger CSIT od 2. do 6. julija v Kataloniji

Za organizacijsko ekipo TORTOC je dve leti načrtovanja in napornih priprav.  Gospa Meritxell Roigé in Pedrola, tortoški župan, sta se pred otvoritvijo pridružila uradni tiskovni konferenci v medijskem in akreditacijskem centru. Izpostavila sta pomen 6. svetovnih športnih iger CSIT za južno katalonsko mesto s 33.500 prebivalci. „Dve leti intenzivnih priprav in trdega dela končno obrodi sadove“, je dejala le nekaj ur pred otvoritvijo v Estadiou Jose Otero.

Šest držav se je pridružilo pisanemu “klubu 100” na 6. svetovnih športnih igrah CSIT.

Na šestih svetovnih športnih igrah 2019 v Tortosi je sodelovalo šest držav z več kot sto športniki: Italija 430, Španija 234, Izrael 183, Avstrija 181, Mehika 152 in Francija 141. To so člani „Kluba 100“. Toda tudi Iran 88, ZDA 88, Portugalska 86 in Alžirija 85 so med prvimi desetimi državami.

Barve teh držav očitno prevladujejo v prizoriščih Tortosa, Roquetes, Amposta, San Carles de la Ràpita, Deltebre, L’Ampolla, L´Aldea in Salou-Costa Daurada. Nacionalnosti v eni veliki družini CSIT res niso pomembne, vendar ta raznolikost na WSG 2019 daje pomembno sporočilo svetovni javnosti, da barva kože in vera nimata ovir za druženje.

Korejska delegacija s 25 predstavniki, polnimi veselja in navdušenja, se je pomerila na nogometnem stadionu v Tortosi. Od takrat so nastopili v številnih različnih disciplinah na svetovnih športnih igrah CSIT 2019 v Tortosi. „Zelo smo ponosni na tako močnega novega člana“, je dejal predsednik CSIT Bruno Molea. „Koreja zagotovo mora biti del športne družine z 230 milijoni članov po vsem svetu.“

„Prijetno zgodovinsko obdobje našega gibanja“, je dejal Myungsoo Eo iz korejskega odbora za šport delavcev v Koreji, ko je njegova organizacija aprila postala del družine CSIT skupaj z Malto (Šport za vse) in Kosovom (Kosovska zveza delavskih športnikov).

Bi se radi pridružili AAWS?

MAILING SEZNAM

Pridružite se našemu mailing seznamu, če želite biti obveščeni o najnovejših športnih dogodkih